Budapest Európa Televízió
2010. június 23. írta: kirchner

Budapest Európa Televízió

A Budapest Európa Televízió egy romániai székhelyű, magyar nyelvű műsort sugárzó televízió. A csatorna egyike az első magyar kereskedelmi televízióknak, ám a nagy kereskedelmi adóktól eltérő üzleti modellt képviselt sokáig sikeresen. A 2000-es évek második felében e televízió képernyőjén nőtt meg az ismertsége több bulvársztárnak is.

 

Története

A Budapest Televíziót 1995-ben alapították. Az adó kezdetben csak Budapest vételkörzetében sugározta műsorát. Az adó 2001. május 3.-án kezdte meg műholdas műsorszórását. A nagy kereskedelmi televíziók földi sugárzásának 1997-es megkezdésekor már nyilvánvaló volt, hogy a BPTV képtelen versenyezni a látványos műsorokat gyártó, robusztus pénzügyi hátteret maguk mögött tudó TV2-vel és RTL Klubbal. Az adó egy sajátos üzleti modell irányába fordult: a televíziót nem a műsorok közötti hirdetők finanszírozták, hanem a képernyőt a saját műsoraik számára bérbe vevő vállalkozók. A Budapest Televízión így jobbára emelt díjas telefonon elérhető jövendőmondók, lelki tanácsadók és önmaguknak nyilvánosságot kereső együttesek jelentek meg. A műsorok elavult technikával, gyakran forgatókönyv nélkül, minden másutt megszokott látványelemet nélkülözve és számos hibával készültek. Az internetes közösségek hamar felfigyeltek az önmagával szemben csak alacsony elvárásokat támasztó televízióra és műsorainak mulatságos részleteit egymás után töltötték fel a videomegosztó portálokra.

A társaság jelentős tartozásokat halmozott fel beszállítóival és az ORTT-vel szemben. 2006-ban egy izraeli hitelezője kezdeményezte a televízió felszámolását. A költségek mindenáron való alacsonyan tartását üzleti modelljébe foglaló televíziót igen megviselte a 2008-ban kitört gazdasági válság, amelynek nyomán hirdetési bevételei mellett a műsoridő értékesítéséből származó bevételei is megcsappantak. 2009 áprilisában felszámolóbiztost neveztek ki a csatornát működtető vállalkozás élére. A céget vezető Bródy Péter és a felszámolóbiztos között többször majdnem tettlegességig fajult a viszony, miután a felszámolóbiztos megakadályozta, hogy Bródy a televízió értékes vagyonelemeit egy új társaságba átmentse. A televíziót 2009. augusztus végén a felszámolóbiztos lekapcsoltatta a kábelhálózatokról. A televízió új társaságba való átmentésén munkálkodó Bródy hamarosan új műholdról, Budapest Európa TV néven újraindíttatta a csatornát. Az új néven történő próbálkozás ellenére azonban a kábel és DTH társaságok döntő része már nem tette vissza kínálatába az igen alacsony színvonalú műsorokat sugárzó programot.

A piacról kiszorulni látszó televízió stúdiója 2009 októberében furcsa körülmények között leégett. Ugyanezen évben a vállalkozás az adósságok és a ridegre forduló üzleti környezet miatt Nagyváradra tette át székhelyét.

 

Adatok
Indult 1995
Korábbi nevek Budapest TV
Tulajdonos SC BP Europa Televizio SRL
Ország Románia
Vételi terület Európa
Székhely Nagyvárad

A bejegyzés trackback címe:

https://tvtarsasagok.blog.hu/api/trackback/id/tr902103684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása